Shiitake Kwekerij Masselink
Streekproducten 23 november 2023 0Van vleeskuikens naar paddenstoelen
'Shiitake verbetert je immuunsysteem'
Een prachtig en in vele opzichten heel bijzonder boerenbedrijf hebben Johnni en Marga Masselink uit Tilligte de afgelopen jaren opgebouwd. Het echtpaar teelt misschien wel de beste kwaliteit biologische shiitake, een uitstekende en zeer gezonde vleesvervanger. Ze laten er bijvoorbeeld heerlijke burgers, soepen en mosterd van maken. De belangstelling is groot. Shiitake kun je er nu zelfs gedroogd kopen en direct eten. In hun 'kleinste winkeltje van Twente' aan de Beusemkolkweg kun je deze prachtige producten kopen. En dat kan inmiddels ook online.
Johnni (63) is geboren en getogen op dit erf in het pittoreske Twentse dorp. "Mijn ouders hadden een boerenbedrijf in vleeskuikens", legt Johnni uit. "Maar we konden niet uitbreiden omdat we te dicht bij een natuurgebied zitten." Een lange zoektocht naar alternatieven voor de vleeskuikens begon. "Via een tip van een familielid kwam het idee om shiitake te gaan kweken. We kennen natuurlijk de champignon, maar de shiitake was toen nog vrijwel totaal onbekend. We hebben ons eerst eens goed verdiept in dit product."
Eiwit
De shiitake is rijk aan eiwit en vitamine B en C. De paddenstoel heeft een gunstig effect op je bloeddruk en je cholesterol, meldt Wikipedia. Mensen in China, Korea en Japan kweken deze paddenstoel al eeuwen vanwege haar geneeskrachtige werking, wordt er gezegd. Onderzoeken tonen aan dat shiitake goed werkt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Eten van shiitake verbetert je immuunsysteem, blijkt uit onderzoek.
Hilarisch
Rond 2007 kwam de omslag van vleeskuikens naar shiitake op het erf van Johnni en Marga pas echt goed op gang. "We bezochten veel beurzen en evenementen, om meer bekendheid te krijgen", legt Johnni strijdvaardig uit. "Dat was echt pionierswerk en soms was dat ook best hilarisch. 'Wat zijn dat dan voor mislukte champignons', hoorden we aanvankelijk soms mensen opmerken. We begonnen klein, maar groeiden jaar na jaar." De populariteit groeide pijlsnel. Veel horeca wilden graag de smaakvolle shiitake van Marga en Johnni op hun menu hebben en de groothandel begon zich er voor te interesseren.
Handwerk
Het echtpaar nam personeel in de arm om te helpen met oogsten. "Shiitake oogsten is echt heel veel handwerk." Maar met aantrekken van mensen van 'buiten' zijn ze op een gegeven moment toch weer gestopt. Marga en Johnni willen hun werk voor twee personen 'behapbaar' houden, want er is geen opvolger voor het bedrijf binnen het gezin. Groeien is wat hen betreft daarom niet meer nodig.
Zonen
Het echtpaar heeft drie zonen. Maar ze hebben alle drie voor een ander vak gekozen. Het bedrijf van een van hen groeit nu zo snel dat de schuren met shiitake wellicht over een paar jaren gaan dienen om voorraad uit de zaak op te gaan slaan. De tijd zal het leren.
https://shiitake.nl/
De boerderijwinkel is zeven dagen in de week de klok rond geopend.
0 Reacties