Last van lusteloosheid?
Probeer deze boosters voor een gezond immuunsysteem
Gezondheid 21 januari 2020 0Een verzwakt immuunsysteem veroorzaakt vaak lusteloosheid. Bovendien ben je met een verzwakt immuunsysteem minder goed beschermd tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën. Houd daarom je immuunsysteem in topconditie met deze tips. Met een gezonde nachtrust, genoeg beweging en vermijden van stress, maar ook met gezonde voeding is je lichaam beter in staat is om virussen en bacteriën te bestrijden.
Versterk het immuunsysteem met voeding en kruiden
Er zijn enkele specifieke kruiden en voedingsmiddelen die het immuunsysteem verbeteren.
- Gember beperkt ontstekingen, cardiovasculaire aandoeningen, bloedstolsels en cholesterol.
- Ginseng kan het immuunsysteem verhogen, helpt het lichaam zich te verdedigen tegen indringers en verschillende vormen van onevenwicht en staat erom bekend het lichaam te prikkelen.
- Knoflook heeft heel wat anti-microbiële eigenschappen voor een krachtige werking tegen bacteriën, virussen en schimmels. Gebruik dus gerust knoflook bij het koken.
- Kurkuma heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. En is bovendien rustgevend voor je maag.
- Oost-Indische kers bevat een natuurlijk antibioticum dat onze darmflora niet aantast. Goed tegen bronchitis en infecties van de urinewegen. Het kruid stimuleert ook de aanmaak van rode bloedlichaampjes.
- Echinacea of rode zonnehoed werkt heel goed tegen verkoudheden en als behandeling van de bovenste luchtwegen en besmettelijke ziektes. Daardoor word je minder snel ziek en ben je er sneller weer bovenop wanneer je toch last hebt van griep of een verkoudenheid.
- Yoghurt bevat bacteriën die een positief effect hebben op ons immuunsysteem en onze darmen. Griekse yoghurt is de beste keuze, omdat deze yoghurt meer levende goede bacteriën bevat dan veel andere yoghurtsoorten. Kies bij voorkeur voor biologische yoghurt van graskoeien.
- Noten zitten vol met antioxidanten en vitamines. En ze bevatten ook nog eens een flinke portie zink. Zink helpt bij het aanmaken van nieuwe cellen, inclusief immuuncellen.
- Bessen zitten bomvol vitamine C, één van de meest bekende immuunsysteemboosters. Vitamine C is belangrijk voor onze witte bloedcellen en antilichamen. Bessen bevatten bovendien ook bioflavonoïden. Bioflavonoïden zijn antioxidanten die vrije radicalen in ons lichaam bestrijden. Deze voedingsstof is vooral in donkere bessen te vinden.
- Chocolade, onze favoriet! Chocola kan erg gezond zijn, cacaoconsumptie kan een positieve invloed hebben op ons immuunsysteem, hersenfuncties en hart en bloedvaten. Eet de chocolade wel zo puur mogelijk met een hoog cacaopercentage en geen of weinig suiker.
- Thee is een makkelijke manier om je immuunsysteem te versterken. Alle theesoorten bevatten het aminozuur L-theanine, waarvan bekend is dat het ons immuunsysteem ondersteunt. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bevat niet alleen groene thee gezonde voedingsstoffen. In zwarte thee zitten namelijk ook antioxidanten.
- Vis bevat Omega 3-vetzuren, deze versterken ons immuunsysteem. Vis is een geweldige bron van deze vetzuren. Vooral vette vis als zalm en makreel helpen je om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Daarnaast bevat vis ook zink. Zink is onmisbaar voor een sterk immuunsysteem en een gezonde huid.
-
Zoete aardappelen bevatten veel vitamine A en C en versterken je immuunsysteem. Een flinke zoete aardappel bevat zelfs al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Om ervoor te zorgen dat je lichaam deze vitamine goed op kan nemen, is het verstandig om de aardappelen te combineren met wat vet. Een scheutje olijfolie is al voldoende. Maar combineer zoete aardappel ook eens met vette vis.
-
Kiwi is een echt vitaminebommetje. Ze bevatten een zeer hoge concentratie vitamine C en ze zijn rijk aan vitamine B6. Eén kiwi levert zelfs meer vitamine C dan twee citroenen. Vitamine B6 ondersteunt ons immuunsysteem. Daarom behoren kiwi’s tot het neest gezonde fruit dat je weerstand verhoogt.
-
Champignons makenons immuunsysteem actiever. Deze paddenstoelen verhogen namelijk de aanmaak van cellen die ontspoorde cellen en ziektekiemen doden. Zo helpen champignons niet alleen om de kans op verkoudheid of griep te verkleinen, ze helpen zelfs bij het verkleinen van het risico op kanker.
Eet of drink deze immuunsysteemboosters regelmatig en zorg daarmee dat je immuunsysteem sterker wordt en blijft. Hierdoor voel je jezelf energieker en verklein je het risico op allerlei ziektes. Combineer sommige voedingsmiddelen heri en daar gerust. Yoghurt met noten, bessen en kiwi’s door elkaar als ontbijtje is een heerlijke, gezonde combi. Een kopje thee erbij en je begint je dag gezond met deze immuunsysteemboosters.
0 Reacties